Cultural heritage gastronomic santanderean safeguarding

Main Article Content

Luz Marina Rodríguez-Martínez
Wilson Arturo Cáceres-Flórez

Abstract

The purpose of this research is to design an academic guide about the Gastronomic Cultural Heritage of the Metropolitan Provincial Core of Santander. It is directed at the professional program of Gastronomy and Haute Cuisine at UNAB. This research works on food habits, cultural richness, traditions, habits and culinary skills as the foundation of human society. These elements have been defined by the UNESCO as intangible cultural heritage. Concerned about the loss of cultural identity and social roots related to the uses and gastronomic traditions; marketplaces and peasant households were visited to interview chefs and housewives, many from the rural sector in Santander. A categorization was structured according to types of food, tradition and culture, culinary knowledge and ways of preservation. It was found that sixteen preparations are in danger of disappearing, and that both students and chefs know the dishes but do not prepare them. A contribution of the Gastronomy program would be to integrate the traditional cooking processes to the academic processes and to develop research that contributes to recognize, measure, preserve and disseminate the ancestral culinary expressions in Santander.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Rodríguez-Martínez, L. M., & Cáceres-Flórez, W. A. (2016). Cultural heritage gastronomic santanderean safeguarding. Jangwa Pana, 15(1), 43–57. https://doi.org/10.21676/16574923.1748
Section
Article of scientific and technological research
Author Biographies

Luz Marina Rodríguez-Martínez, Bucaramanga's Autonomous university

Magister

Wilson Arturo Cáceres-Flórez, Bucaramanga's Autonomous university

Magister

References

Cahua, J. (2011). Nina Mikhuna. Fusión de siglos y culturas. Recuperado de http://ninamikhuna.tripod.com/historiadelacocinaperuana.html

Convenio Andrés Bello. (2006). 361 Experiencias de apropiación social del patrimonio cultural y natural. Somos Patrimonio, (5), 103:113.

Cuervo, L. (1999). El rompecabezas de la intervención económica territorial. Territorios, 2, 77-93.

De Los Ríos, E. (2002). La cocinanza comedida. Bucaramanga: Universidad Autónoma de Bucaramanga.

Fernández, A. (1985). Tradicional cocina Mexicana y sus mejores recetas: México: Panorama editorial

García, M. (2011). El patrimonio cultural. Conceptos básicos. Zaragoza: Prensas Universitarias de Zaragoza.

Instituto del Patrimonio y Cultura de España. (2007). Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Plan Nacional del Patrimonio Inmaterial. Recuperado de http://ipce.mcu.es/conservacion/planesnacionales/inmaterial.html

Kottak, C. P. (2006). Antropología cultural. Barcelona: MacGraw Hill.

Martínez, M. (1992). Cocina italiana. Madrid: Libsa Editorial S.A.

Mindiola, M. (2006). Las representaciones regionales en la configuración del estado Nación: El santandereano en los discursos de José María Samper y Luis López de Mesa. Reflexiones Políticas. 8 (16) 150-162.

Ministerio de cultura. (2012). Política para el conocimiento, la salvaguardia y el fomento de la alimentación y las cocinas tradicionales de Colombia. Políticas culturales. Recuperado de http://www.mincultura.gov.co/ministerio/politicasculturales/Pol%C3%ADtica%20de%20las%20cocinas%20tradicionales%20de%20Colombia/Paginas/default.aspx

Núñez, A. 2012. Antropología y patrimonio en el contexto multicultural. Jangwa Pana 11, (40 - 48).

Pedro, G. V. (1977). La Otra Raya del Tigre. Madrid: Alianza editorial.

Querol, M. (2010). Manual de gestión del patrimonio cultural. Madrid: Ediciones Akal S.A.

Sánchez, E., & Sánchez, C. (2006). Paseo de olla. Recetas de las cocinas regionales de Colombia Biblioteca básica de cocinas tradicionales colombianas. Bogotá: Ministerio de Cultura.

Serrano, E. (2007). Donde no te conozcan. Bogotá: Planeta.

UNESCO. (2003). Convención para la Salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial. Paris.

UNESCO. (2009). CULTURA. Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura. Recuperado de http://www.unesco.org/new/es/culture/

Universidad Autónoma Bucaramanga. (2012). Proyecto educativo institucional - PEI. 2, 20-21. Bucaramanga, Santander: UNAB.

Most read articles by the same author(s)