Microbiological quality of raw milk from cattle from a farm in the municipality of Paipa, Boyacá.
PDF (Español (España))

Keywords

Milk
Listeria
Food quality standards
Salmonella
Staphylococcus aureus
Descriptive studies

How to Cite

Mosso-Arias, J. M. A., Alfonso-Vargas, N. C., & Aguilera-Becerra, A. (2024). Microbiological quality of raw milk from cattle from a farm in the municipality of Paipa, Boyacá. Duazary, 21(2), 92–101. https://doi.org/10.21676/2389783X.5933

Abstract

Introduction: Foodborne diseases constitute one of the significant public health problems worldwide. There needs to be knowledge about the microbiological quality of raw bovine milk in Paipa and surrounding areas in Colombia. Objective: To determine the microbiological quality of raw bovine milk from a farm in Paipa, Boyacá. Method: A descriptive cross-sectional study was conducted, collecting raw bovine milk samples to be microbiologically analyzed. This analysis included counting mesophilic aerobes, coagulase-positive Staphylococcus aureus, total and fecal coliforms, molds, and yeasts, as well as detecting the presence/absence of pathogenic bacteria such as Listeria sp. and Salmonella sp. Results: Twenty-five raw milk samples were analyzed, revealing that most of the samples did not meet the permissible limits set by the standard. The prevalence of Salmonella sp. was 24%, contrary to Listeria sp., which was 0%. Conclusions: The raw milk samples did not comply with the permissible limits of the regulations governing Colombia. More studies are recommended to understand the microbiological reality of milk in the region.
https://doi.org/10.21676/2389783X.5933
PDF (Español (España))

References

Fernández S, Marcía J, Bu J, Baca Y, Chavez V, Montoya H, et al. Enfermedades transmitidas por alimentos (etas); una alerta para el consumidor. Cien Lat. 2021;5:2284-98. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v5i2.433

Forero-Torres Y, Galindo-Borda M, Ramírez G. Patógenos asociados a enfermedades transmitidas por alimentos en restaurantes escolares de Colombia. Rev Chil Nutr. 2017;44:325-32. https://doi.org/10.4067/S0717-75182017000400325

Chiluisa-Utreras VP, Cabrera-Rodríguez MA, Valladares-Torres PK. Detección de Listeria spp. y Listeria monocytogenes en muestras de leche cruda y quesos artesanales respectivamente, mediante PCR en Tiempo Real. Respuestas. 2018;22:67-75. https://doi.org/10.22463/0122820X.1204

Sotelo A, Martínez C, Sánchez S. Características epidemiológicas y clínicas de los brotes de Enfermedades Transmitidas por Alimentos. Paraguay 2015 - 2016. Rev Salud Publica Parag. 2016;9:33-40. https://doi.org/10.18004/rspp.2019.junio.33-40

Méndez I, Badillo C, Parra G, Faccini Á. Caracterización microbiológica de Salmonella en alimentos de venta callejera en un sector universitario de Bogotá. Med UIS. 2011;24:23-29.

Arrieta G, Gomezcaceres L, Albis D, Calderón A, Rodríguez V. Calidad de la leche cruda para consumo humano en dos localidades de Sucre, Colombia. Rev MVZ Cordoba. 2019;24:7355-61. https://doi.org/10.21897/rmvz.1829

Merchán N, Zurymar T S, Niño L, Urbano E. Determinación de la inocuidad microbiológica de quesos artesanales según las normas técnicas colombianas. Rev Chil Nutr. 2016;46:288-94. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182019000300288.

Rivadeneira-Samaniego C, Guaranga-Duchi F. Evaluación de la calidad microbiológica del queso fresco artesanal a través de su cadena de comercialización, producidos en una quesera artesanal del cantón Mocha de la provincia de Tungurahua y comercializados en una ciudad de la provincia del Guayas. Ecuador; 2021.

Martínez M, Gómez S. Calidad composicional e higiénica de la leche cruda recibida en industrias lácteas de sucre, Colombia. Rev Bio Agro. 2013;11:93-100.

Urbano E, Aguilera A, Jaimes C, Pulido M. Listeria spp., in churn storage of raw cow’s milk in Tunja - Boyacá. Rev MVZ Cordoba. 2018;23:6871-7. https://doi.org/10.21897/rmvz.1375

Flórez D, Cely D, González D, Niño L y Robledo, Y. Análisis bacteriológico y composicional de la leche bovina de cuatro municipios del departamento de Putumayo, Colombia. Spei Domus. 2024;19:1-9. https://doi.org/10.16925/2382-4247.2023.02.04

Moreno F, Rodriguez G, Mendez V, Osuna L, Vargas M. Análisis microbiológico y su relación con la calidad higiénica y sanitaria de la leche producida en la región del Alto de Chicamocha (departamento de Boyacá). Rev Med Vet. 2007;61–83.

Mesa-Pérez T, Castellanos-Rozo J, Aguilera-Becerra AM. Calidad microbiológica de chorizos procesados en la plaza de mercado del municipio de Sogamoso, Boyacá. Revista Investig Salud Univ Boyaca. 2023;10:7-18. https://doi.org/10.24267/23897325.888

Vázquez E, Pérez E, Hurtado L y Alcántara L. Evaluación de la calidad microbiológica de la leche. Rev Iberoam Cienc. 2014;1:91-9.

Guevara-Freire D, Montero-Recalde M, Rodríguez A, Valle L, Avilés-Esquivel D. Calidad de leche acopiada de pequeñas ganaderías de Cotopaxi, Ecuador. Rev Investig Vet. 2019;30:247-55. https://doi.org/10.15381/rivep.v30i1.15679

Lojano-Collantes D, Quezada-Córdova C, Pacheco-Cárdenas K. Identificación de Staphylococcus aureus en leche cruda de cabra expendida en mercados de Cuenca – Ecuador. Anat Dig. 2023;6:6-17. https://doi.org/10.33262/anatomiadigital.v6i2.1.2569

Fuentes-Coto G, Ruiz-Romero RA, Sánchez-Gómez JI, Ávila-Ramírez DN, Escutia-Sánchez J. Análisis microbiológico de leche de origen orgánico: atributos deseables para su transformación. Agric Soc Desarro. 2013;10:419-32. https://doi.org/10.22231/asyd.v10i4.134

Guevara-Ramos B, Rivas-Nichorzon M, Silva-Acuña R. Calidad bacteriológica de la leche en sistemas de ordeño en el municipio Maturín, Monagas, Venezuela. Espamciencia. 2020;11:68-74. https://doi.org/10.51260/revista_espamciencia.v11i2.216

Aguilera-Becerra A, Urbano-Cáceres E, Jaimes-Bernal C. Bacterias patógenas en leche cruda: problema de salud pública e inocuidad alimentaria. Cienc Agric. 2014;11:83-93.

Eckard S, Wettstein FE, Forrer HR, Vogelgsang S. Incidence of Fusarium species and mycotoxins in silage maize. Toxins. 2011;3:949-67. https://doi.org/10.3390/toxins3080949

Iñiguez-Muñoz L, Valencia-Botín A, Anaya-Esparza L, Anzaldo-Ortega R, Pliego-Sandoval J, Reyes-Nava L, et al. Leche cruda de vaca destinada a la elaboración de productos artesanales: calidad microbiológica y fisicoquímica. Biotecnia. 2022;24:28-34. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v24i3.1635.

Martinez M, Gomez C. Calidad composicional e higiénica de la leche cruda recibida en industrias lácteas de Sucre, Colombia. Biotecnol Sector agropecuario Agroind. 2015;11: 93-100

Albuja-Landi A, Escobar-Arrieta S, Andueza-Leal F. Calidad bacteriológica de la leche cruda bovina almacenada en el centro de acopio Mocha. Tungurahua. Ecuador. Siembra. 2021;8:3176. https://doi.org/10.29166/siembra.v8i2.3176

Silva-Paz L, Medina-Basulto G, López-Valencia G, Montaño-Gómez M, Villa-Angulo R, Herrera Ramírez J, et al. Caracterización de la leche y queso artesanal de la región de Ojos Negros, Baja California, México. Rev Mex Cienc Pec. 2020;11:553–64. https://doi.org/10.22319/rmcp.v11i2.5084

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Universidad del Magdalnea

Downloads

Download data is not yet available.