Microbiological characterization of fresh artisanal cheese distributed in the basin of the Suarez River, Colombia
PDF (Español (España))

Keywords

Cheese
Environmental Quality Standards
Food Safety
Listeria
Salmonella

How to Cite

Alfonso-Vargas, N. C., Aguilera-Becerra, A., Jaimes-Bernal, C. P. ., Pulido-Medellín, M. O., & Arias-Mosso, J. M. A. (2024). Microbiological characterization of fresh artisanal cheese distributed in the basin of the Suarez River, Colombia. Duazary, 21(1), 7–18. https://doi.org/10.21676/2389783X.5534

Abstract

Introduction: Foodborne diseases are caused by the ingestion of food contaminated with infectious agents that can cause damage to the consumer's health. Objective: To microbiologically characterize fresh artisanal cheeses from Hoya del Río Suárez, Colombia. Method: Stratified convenience sampling was performed, and pathogenic and non-pathogenic microorganisms were identified. Results: 211 samples were analyzed in the period 2021-2022 the presence of Salmonella sp. was determined in 38.3% (n=81) and Listeria sp. in 42.6% (n=90). Additionally, 12.3% (n=26), 1.89% (n=4) and 11.8% (n=25) of the samples presented Staphylococcus aureus, total Coliforms and fecal Coliforms counts respectively. Conclusions: The isolation of highly pathogenic microorganisms such as Salmonella sp. and Listeria sp. It is of relevance in public health. The results obtained will allow the standards of good manufacturing practices to be socialized to producers and marketers, to optimize the quality of fresh cheese and thus improve food security in the region. It is recommended to carry out future studies to expand knowledge of the microbiology of this type of food.
https://doi.org/10.21676/2389783X.5534
PDF (Español (España))

References

Castellanos NA, Gómez LM, Parra AK, Neiza NC, Rodríguez MC, Neira YS. Microorganismos comúnmente reportados como causantes de enfermedades transmitidas por el queso fresco en las Américas, 2007-2016. Rev Cuba Hig Epidemiol. 2019;56(1).

Flores AY, Armenteros AM, Riverón AY, Remón DD, M artínez VA. Evaluación de la calidad higiénico-sanitaria de los quesos frescos artesanales de la provincia Mayabeque, Cuba. Rev. Salud Anim. 2020;42:1-6.

Marín MM, Rodríguez AR, Minier PL, Zayas TE, Soler SR. Caracterización de agentes bacterianos aislados en brotes de enfermedades transmitidas por alimentos. Medisan. 2020;24 2:235-51.

Forero TY, Galindo BM, Ramírez G. Patógenos asociados a enfermedades transmitidas por alimentos en restaurantes escolares de Colombia. Rev Chil Nutr. 2017;44:325-32. http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182017000400325

Guambi D, Diaz G, Marín I, Antamba E. La potencialidad de las enfermedades transmitidas por alimentos (ETAs) en los conceptos y estilos culinarios: una Revisión. FACSalud-UNEMI. 2022;6:66-75. https://doi.org/10.29076/issn.2602-8360vol6iss11.2022pp66-75p

Torrens HR, Argilagos GB, Cabrera MS, Valdés JB, Sáez SM, Viera GG. Las enfermedades transmitidas por alimentos, un problema sanitario que hereda e incrementa el nuevo milenio. REDVET. Rev Electron Vet. 2015;16:1-27.

Ruiz MJ. Aislamiento e identificación de bacterias ácido-lácticas con actividad inhibitoria de bacterias implicadas en enfermedades transmitidas por alimentos. [Doctorado en Ciencia Animal]. Argentina: CONICET;2019.

Albarracin FY, Sarmiento P, Carrascal AK, Mercado M. Estimación de la proporción de Listeria monocytogenes y Salmonella sp en quesos frescos (queso de hoja, cuajada) y queso doble crema producidos y comercializados en el Municipio de Pamplona, Norte de Santander. Bist Rev Fac Cien Bas. 2006;4:30-41.

Méndez IA, Badillo CA, Parra GO, Faccini ÁA. Caracterización microbiológica de Salmonella en alimentos de venta callejera en un sector universitario de Bogotá, Colombia. Med UIS. 2011;24:26-33.

Michanie S. Salmonella en alimentos Cambio de paradigma. Alimentación latinoamericana, Buenos Aires. Argentina; 2015.

Isaac AR, Deaño MD, Villa MA. Determinación de coliformes totales y E. coli en aguas utilizando el Fluorocult LMX (MERCK) II. Valoración económica. Ing Hid Amb. 2003;24:21-30.

Diaz MC, Ortiz CC. Presencia de factores de virulencia y detección de los genes Eno y Bap en aislamientos de Staphylococcus Coagulasa negativos (Scn) procedentes de Mastitis bovina. [Bacteriología y laboratorio clínico]. Bogotá: Universidad Colegio Mayor de Cundinamarca; 2015.

Merchán N, Zurymar S, Niño L, Urbano E. Determinación de la inocuidad microbiológica de quesos artesanales según las normas técnicas colombianas. Rev Chil Nutr. 2019;46:288-94. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182019000300288.

Ruiz-Cortés T, Orozco S, Rodríguez LS, Idárraga J, Olivera M. Factores que afectan el recuento de UFC en la leche en tanque en hatos lecheros del norte de Antioquia-Colombia. Rev UDCA Act Div Cient. 2012;15:147-55.

Eljagmani S, Altuner EM. Effect of storage temperature on the chemical and microbiological properties of white cheese from Kastamonu, Turkey. Cogent food agric. 2020;6:1829270.

Mangione G, Caccamo M, Marino VM, Marino G, Licitra G. Characterization of the artisanal saffron ricotta cheese produced in Sicily: physicochemical, microbiological, sensory and antioxidant characteristics. J Dair Sci. 2023;106:8375-88.

Dolci P, Alessandria V, Zeppa G, Rantsiou K, Cocolin L. Microbiological characterization of artisanal Raschera PDO cheese: analysis of its indigenous lactic acid bacteria. F Microbiol. 2008;25:392-9. https://doi.org/10.1016/j.fm.2007.09.006

Gérard A, El-Hajjaji S, Burteau S, Fall PA, Pirard B, Taminiau B, et al. Study of the microbial diversity of a panel of Belgian artisanal cheeses associated with challenge studies for Listeria monocytogenes. Food Microbiol. 2011;100:103861. https://doi.org/10.1016/j.fm.2021.103861

Chajęcka-Wierzchowska W, Zadernowska A, Gajewska JS. epidermidis strains from artisanal cheese made from unpasteurized milk in Poland-Genetic characterization of antimicrobial resistance and virulence determinants. International Food Microbiol. 2019;294:55-59. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2019.02.004

Ortiz-Estrada ÁM, Heredia-Castro PY, Hernández-Mendoza A, Reyes-Díaz R, Vallejo-Cordoba B, González-Córdova AF. Poro de Tabasco cheese: Chemical composition and microbiological quality during its artisanal manufacturing process. J. Dairy Sci.2020;103:3025-37. https://doi.org/10.3168/jds.2019-17363

Soria-Herrera RJ, Dominguez-Gonzalez KG, Rumbo-Pino R, Piña-Lazaro A, Alvarez-Perez JJ, Rivera-Gutierrez S, et al. Occurrence of nontuberculous mycobacteria, Salmonella, Listeria monocytogenes, and Staphylococcus aureus in artisanal unpasteurized cheeses in the State of Michoacan, Mexico. J. Food Prot. 2021;84:760-6. https://doi.org/10.4315/JFP-20-286

Víquez-Barrantes D, Wong E, Usaga J. Safety assurance assessment of palmito cheese: A Mesoamerican pasta filata unripe artisanal cheese. Int Dairy J. 2024;150:105-37. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105837

Souza MA, da Silva GC, Lopes U, Rosa JN, Bazzolli DM, de Jesus Pimentel-Filho N. Characterisation of Staphylococcus aureus isolated from artisanal unripened cheeses produced in São Paulo State, Brazil. Int Dairy J. 2024;14:105-25. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105825

Bezerra LR, Saraiva CA, Duarte DC, Santos MS, de Oliveira JS, Neto SG, et al. Physicochemical and sensory analysis of Coalho Cheese supplemented with different concentrations of essential oil of oregano (Origanum vulgare). Food Sci Technol. 2023;43:1-7. https://doi.org/10.5327/fst.0000128

Barría C, Singer RS, Bueno I, Estrada E, Rivera D, Ulloa S, et al. Tracing Listeria monocytogenes contamination in artisanal cheese to the processing environments in cheese producers in southern Chile. Food Microbiol. 2020;90:103499. https://doi.org/10.1016/j.fm.2020.103499

Duran L, Sánchez C, Palmero J, Chaparro L, Garcia T, Sánchez E. Caracterización fisicoquímica y microbiológica de quesos de cabra en Carora, estado Lara, Venezuela. Zootec Trop. 2010;28:467-76.

Cáceres EX, Becerra AM, Bernal CP. Determinación del perfil de susceptibilidad a antibióticos de Listeria sp. aisladas de leche cruda de vaca en Tunja. Rev Investig Salud Univ Boyacá. 2017;4:38-52. https://doi.org/10.24267/23897325.195

Pacheco JE, Sandoval LM, Medellín MO, Corredor DJ. Calidad microbiológica en quesos frescos artesanales distribuidos en plazas de mercado de Tunja, Colombia. Rev Cubana Hig Epidemiol. 2016;53(3).

Ruíz-Pérez RA, Meneo-Morales NY, Chams-Chams LM. Valoración microbiológica de queso costeño artesanal y evaluación higiénico-locativa de expendios en Córdoba, Colombia. Rev Salud Publica. 2017;19:311-17. https://doi.org/10.15446/rsap.v19n3.54853

Idarraga-Molina M, Delgado-Núñez V, León-Alférez AM, Osorio-Garcia JA. Análisis microbiológico de queso cuajada en municipios del departamento del Quindío. Rev Ion. 2018;31:49-54.

Vásquez V, Salhuana JG, Jiménez LA, Abanto Ríos LM. Evaluación de la calidad bacteriológica de quesos frescos en Cajamarca. Ecol Apl. 2018;17:45-51. http://dx.doi.org/10.21704/rea.v17i1.1172

Urbano-Cáceres E, Aguilera-Becerra A, Jaimes-Bernal C, Pulido-Medellín M. Listeria sp., in churn storage of raw cow’s milk in Tunja-Boyacá. Rev MVZ Córdoba. 2018;23:6871-7. https://doi.org/10.21897/rmvz.1375

Faría RJ, García UA, Izquierdo CP, Allara CM, Valera LK. Aislamiento de bacterias gram positivas d e leche cruda con residuos de antimicrobianos. Arch Latinoam Nutr. 2002;52:68-73.

Camacho A, Giles M, Ortegón A, Palao M, Serrano B, Velázquez O. Método para la determinación de bacterias coliformes, coliformes fecales y Escherichia coli por la técnica de diluciones en tubo múltiple (Número más Probable o NMP). Tec Anal Microbio Alim. 2009;1:1-7.

Ocampo-Ibáñez ID, González C, Moreno SL, Calderón C, Flórez-Elvira LJ, Olaya MB, et al. Presencia de Listeria monocytogenes en quesos frescos artesanales comercializados en Cali, Colombia. Acta Agron. 2019;68:108-14. https://doi.org/10.15446/acag.v68n2.77185

Arrese ME, Arroyo M. Prevalence of Listeria monocytogenes in Idiazabal cheese. Nutr Hosp. 2012;27:2139-41.

González LJ, Martínez FN, Rossi L, Tornese M, Troncoso A. Enfermedades transmitidas por los alimentos: Análisis del riesgo microbiológico. Rev Chile Infectol. 2010;27:513-24. http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182010000700004

Gonzales MJ, Portocarrero SM, Abanto MS. Calidad de los derivados lácteos producidos en la Región Amazonas, Perú, 2018. Rev Cient UNTRM Cienc Nat Ing. 2019;1(3):14-9. https://doi.org/10.25127/aps.20211.759

Saltos SJ, Márquez BY, López AA, Martínez AJ, Guerrero PD. La implementación de procedimientos estandarizados en la prevención de enfermedades transmitidas por los alimentos. Conteo microbiológico del Staphylococcus aureus en quesos frescos. Rev Med Electron. 2018;40:371-82.

Guillén L, Millán B, Araque M. Caracterización molecular de cepas de Escherichia coli aisladas de productos lácteos artesanales elaborados en Mérida, Venezuela. Infect. 2014;18:100-108. http://dx.doi.org/10.1016/j.infect.2014.04.004

Carrión González, MG. Evaluación microbiológica de las diferentes etapas del proceso para la obtención de queso fresco en la planta procesadora “Papa Juan” situada en el Cantón “Flavio Alfaro” de la provincia de Manabí [Tesis de pregrado]. Quevedo: Universidad Técnica Estatal de Quevedo; 2016.

Vásquez A, Víctor SG, Gerardo J, Jiménez D, Ríos A, Leidyn M. Evaluación de la calidad bacteriológica de quesos frescos en Cajamarca. Ecol Apl. 2018;17:45-51. https://dx.doi.org/10.21704/rea.v17i1.1172

Espinoza RK., Morales CS. Salmonella sp en aves silvestres que habitan alrededor de una granja de cuyes tecnificada en el distrito de Manchay, Lima. Rev de Investig Vet Peru. 2019;30:423-9. http://dx.doi.org/10.15381/rivep.v30i1.15698

Chebeňová TV, Zenišová K, Kuchta T, Pangallo D, Brežná B. Culture-independent detection of microorganisms in traditional Slovakia bryndza cheese. Int J Food Microbiol. 2011;150:73-8. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.07.020

Herrera JP, Bermejo MV, Contreras CC, Ochoa TJ, García C. Calidad microbiológica de queso costeño artesanal expendidos en la comuna cuatro de Valledupar, Colombia. Cienc Lat 2023;7:1387-406. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i2.5409

Rosa M, Márquez A, Petro E, Coronado R, Camilo C, Bedoya H, Chams C. Estudio del efecto de una película antimicrobiana en la vida útil del queso Costeño. Cienc Tecnol Aliment. 2015;6:36-56.

Ruíz RA, Meneo MN, Chams LM. Valoración microbiológica de queso costeño artesanal y evaluación higiénico-locativa de expendios en Córdoba, Colombia. Rev Salud Publica. 2017;1:311-7. https://doi.org/10.15446/rsap.v19n3.54853

Mesa-Pérez T, Castellanos-Rozo J, Aguilera-Becerra AM. Calidad microbiológica de chorizos procesados en la plaza de mercado del municipio de Sogamoso, Boyacá. Revista Investig. Salud Univ Boyaca 2023;10:78-82. https://doi.org/10.24267/23897325.888

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Universidad del Magdalnea

Downloads

Download data is not yet available.