Intropica
Use of compost, primary amorphous minerals and microorganisms for production and quality of tomato
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))

Keywords

clay soils
composting
microbial consortium
Steiner solution
crops

How to Cite

Parra-Delgado, J. M., Velázquez-Alcaraz, T. de J., Quero-Gutiérrez, E., Partida-Ruvalcaba, L., Díaz-Valdés, T., Galván-Piña, B., & Ayala-Tafoya, F. (2014). Use of compost, primary amorphous minerals and microorganisms for production and quality of tomato. Intropica, 9(1), 102–110. Retrieved from https://revistas.unimagdalena.edu.co/index.php/intropica/article/view/1437

Abstract

This research was carried out with the aim to determine the influence of the bocashi compost, amorphous primary minerals and microorganisms in post-harvest yield and quality of saladette tomato (Lycopersicum esculentum Mill.) hibrid “Moctezuma”. The crop was carried in soil under greenhouse conditions during the agricultural cycle 2011-2012 autumn-winter. A population density of 2.5 plants m2 managed to a single stem and a separation of 1.6 m between rows was used. The bocashi compost and amorphous primary minerals were incorporated into the soil 30 days before the start of cultivation. Total and extra-large, large, medium and small tomatoes yields of eight clusters per plant and their postharvest quality were evaluated. An experimental design of randomized complete blocks with nine treatments was applied for yield variables, while a completely randomized design was used for postharvest quality variables. The highest yield (113.97 Mg ha-1) was obtained with the treatment consisting of 25 and 6 Mg ha-1 of compost and amorphous primary minerals, respectively, which exceeded 9.3% those achieved with the Steiner solution based treatments, although no significant statistically difference were found between the two averages. pH, titratable acidity and total soluble solids of fruits were not significantly affected by treatments.
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))

References

Aldrich, H.T., K. Salandanan, P. Kendall, M. Bunning, F. Stonaker, O. Külen y C. Stushnoff. 2010. Cultivar choice provides options for local production of organic and conventionally produced tomatoes with higher quality and antioxidant content. Journal of the Science of Food and Agriculture 90: 2548-2555.

AOAC. 1975. Oficial Methods of Analysis of the Association of official Analytical Chemists. 12th edition. Washington, USA. 354 p.

Atiyeh, B. S., R. Dham, M. Kadry, A. F. Abdallah, M. Al-Oteify, O. Fathi y A. Samir. 2002. Benefit cost analysis of moist exposed burn ointment. Burns 28: 659–663.

Cruz, C. E., V. M. Sandoval, H. V. H. Volke, C. A. Can y E. J. Sánchez. 2012. Efecto de mezclas de sustratos y concentración de la solución nutritiva en el crecimiento y rendimiento de tomate. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 3(7): 1361-1373.

Cun, G. R., D. C. Duarte y S. L. Montero. 2008. Producción orgánica de tomate mediante la aplicación de humus de lombriz y EcoMic® en condiciones de casa de cultivo. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias 17(3): 22-25

Da Silva, R. L., A. R. Dos Santos, S. L. F. Silva y J. S. Souza. 2010. Rochas silicáticas portadoras de potássio como fontes do nutriente para as plantas solo. Revista Brasileira de Ciência do Solo 34: 891-897.

De la Cruz, L. E., E. M. A Botello, T. V. Robledo, O. R. Osorio, H. C. Márquez y H. R. Sánchez. 2009. Producción de tomate en invernadero con composta y vermicomposta como sustrato. Universidad y Ciencia 25(1): 59-67.

De la Cruz, L. E., O. R. Osorio, M. E. Martínez, A. J. Lozano del Rio, V. A. Gómez y H. R. Sánchez. 2010. Uso de compostas y vermicompostas para la producción de tomate orgánico en invernadero. Interciencia 35(5): 363-368.

Eghball, B., B. J. Wienhold, J. E. Gilley y R. A. Eigenberg. 2002. Mineralization of Manure Nutrients. Journal of Soil and Water Conservation 57(6): 469-473.

García, A. E. 1988. Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen. Instituto de Geografía. UNAM, México 217 p.

García, Y., W. Ramírez y S. Sánchez. 2012. Indicadores de la calidad de los suelos: Una nueva manera de evaluar éste recurso. Revista Pastos y Forrajes. Matanzas, Cuba. 35(2): 125-138.

Guelfi, S. D. R., G. Marchi, C. R. Spehar, G. L. R. Guimarães, T. A. Rein, S. D. Araujo y F. W. Ávila. 2012. Characterization and nutrient release from silicate rocks and influence on chemical changes in soil. Revista Brasileira de Ciência do Solo 36: 951-962.

Hallmann, E. 2012. The influence of organic and conventional cultivation systems on the nutritional value and content of bioactive compounds in selected tomato types. Journal of the science of food and agriculture 92(14): 2840-2848.

Hidalgo, G. J. C., G. G. Alcántar, C. G. A. Baca, G. P. Sánchez y E. J. A. Escalante. 1998. Efecto de la condición nutrimental de las plantas y de la composición y calidad en tomate. Terra Latinoamericana 16(2): 143-148.

Lewin, B. 1996. Genes. Ed. Reverté. S.A. Barcelona, España, 613 p.

Márquez, H. C., R. P. Cano, V. U. Figueroa, D. J. A Avila, D. N. Rodríguez y H. J. L. García. 2013. Yield and quality of tomato with organic sources of fertilization under greenhouse conditions. International Jurnal of Experimental Botany 82: 55-61.

Migliori, C., L. F. D. Cesare, R. L. Scalzo, G. Campanelli y V. Ferrari. 2012. Effects of organic farming and genotype farming and genotype on alimentary and nutraceutical parameters in tomato fruits. Journal of the Science of Food Agriculture 92(14): 2833-2839.

Navarro, L. E. R., A. R. Nieto, G. J. Corrales, M. M. R. García y A. A. Ramírez 2012. Calidad poscosecha en frutos de tomate hidropónico producidos con agua residual y de pozo. Revista Chapingo. Serie Horticultura 18(3): 263-277.

Nicholls, C. I y M. A. Altieri. 2012. Modelos ecológicos y resilientes de producción agrícola para el siglo XXI. Agroecología 6: 28-37.

Nieto, G. A., A. B. Murillo, D. E. Troyo, M. J. A Larrinaga, y H. J. L García. 2002. El uso de compostas como alternativa ecológica para la producción sostenible del chile (Capsicum annuum L.) en zonas áridas. Interciencia 27(8): 417-421.

Ochoa C. D. C y R. A. Montoya. 2010. Consorcios microbianos: una metáfora biológica aplicada a la asociatividad empresarial en cadenas productivas agropecuarias. Revista Facultad de Ciencias Económicas: Investigación y Reflexión 18(2): 55-74.

Ochoa, M. E., V. U. Figueroa, R. P. Cano, R. P. Preciado, R. A. Moreno y D. N. Rodríguez. 2009. Té de composta como fertilizante orgánico en la producción de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) en invernadero. Revista Chapingo. Serie Horticultura 15(3): 245-250.

Olivares, C. M. A., R. A. Hernández, C. C. Vences, B. J. L. Jáquez y B. D.Ojeda. 2012. Worm compost and dairy cattle manure compost as fertilisers and in soil improvement. Universidad y Ciencia 28(1): 27-37.

Ortíz, F. P y A. J. P Amado, 2003. Uso de biofertilizantes en avena de temporal en la sierra de Chihuahua. Sociedad Mexicana de la Ciencia del Suelo A.C. 174-191.

Ortega, M. L. D., O. J. Sánchez, M. J. Ocampo, C. E. Sandoval, R. B. A. Salcido y R. F. Manzo. 2010. Efecto de diferentes sustratos en crecimiento y rendimiento de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) bajo condiciones de invernadero. Ra Ximhai 6(3): 339-346.

Peña, M. Y., F. Casierra-Posada, y O. I. Monsalve. 2013. Producción hidropónica de tomate (Solanum lycopersicum L.) en cascarilla de arroz mezclada con materiales minerales y orgánicos. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas 7(2): 217-227

Preciado, R. P., M. Fortis, J. L. García-Hernández, E. O. Rueda, J. R. Esparza, A. Lara, M. A. Segura y J. A. Orozco. 2011. Evaluación de soluciones nutritivas orgánicas en la producción de tomate en invernadero. Interciencia 36(9): 689-693.

Rodríguez, D. N., P. Cano, U. Figueroa, E. Favela, A. Moreno, C. Márquez, E. Ochoa y P. Preciado. 2009. Uso de abonos orgánicos en la producción de tomate en invernadero. Terra Latinoamericana 27: 319-327.

Rotenberg, D., A. Jiménez, E. J. Chapman, A. E. Whitfield, R. M. Goodman y L. R. Cooperband. 2007. Soil properties associated with organic matter-mediated suppression of bean root rot in field soil amended with fresh and composted paper mill residuals. Soil Biology & Biochemistry 39: 2936-2948.

Ruiz, J., E. Terry, T. Tejeda y M. M. Díaz. 2009. Aplicación de bioproductos a la producción ecológica de tomate. Cultivos Tropicales 30(3): 60-64.

SAS. Institute .1985. SAS User’s Guide, Básics, Versión 5 Edition. SAS Institute Inc., Cary, N.C 1181-1191 p.

Stamford, N. P., P. M. Moura, J. M. A Lira, C. E. de R. S. Santos, L. H. Duenhas y C. A. Gava. 2009. Chemical attributes of an Argisoil of the Vale do São Francisco after melon growth with phosphate andpotash rocks biofertilizers. Horticultura Brasileira 27: 447-452.

Steiner, A. A. 1961. A Universal method for preparing nutrient solutions of a certain desired composition Plant Soil. 134-154.

USDA. 1992. Standards for grades of fresh tomatoes. Washington DC, USA. 76 pp.

Van, S. P. 2006. Farming with rocks and minerals: challenges and opportunities. Anais da Academia Brasileira de Ciências 78(4): 731-747.

Villarreal, R. M., S. Hernández, P. Sánchez, R. S. García, T. Osuna, S. Parra, y A. D Armenta. 2006. Effect of Legume Cover Crops on TomatoYield and Quality. Terra Latinoamericana 24 (4):549-556.

Vinha, A. F., S. V. Barreira, A. S. Costa, R. C. Alves y M. B. Oliveira. 2014. Organic versus conventional tomatoes: Influence physicoqhemical parameters, bioactive compounds and sensorial attributes. Food and chemical toxicology. 67:139-144.

Downloads

Download data is not yet available.