The food trucks phenomenon in Barranquilla city, ¿success, failure or a simple fashion?
PDF (Español (España))
XML (Español (España))

Keywords

food truck; street food; clients; gastronomy; Barranquilla.

How to Cite

Lama-Acosta, A. J., Ucros-Berrio, M. C., & Silva-Guerra, H. (2018). The food trucks phenomenon in Barranquilla city, ¿success, failure or a simple fashion?. Clío América, 12(24), 137–148. https://doi.org/10.21676/23897848.2818

Abstract

Talking about food trucks in Barranquilla, is almost like talking about the past, due to the peculiarity that characterizes the Barranquilleros to take up food as something fashionable, as well as to all the things that revolved around the phenomenon of food trucks in the city. This business model, as it is really conceived in the big capitals of the world, that is, in an itinerant and mobile way, the city is practically extinct. Unable to move freely through the streets, due to legal restrictions, the food trucks business moved to food trucks, parking lots enabled to sell food, in which the prices of the rent per square meter exceeded considerably the price of a lease in a shopping center and which demanded a high income premium to enter; without guaranteeing a number of customers per day and without giving the owners of the food trucks the freedom to sell what they wanted, because if there was already a pizza business in the square there could not be another pizza. In addition, it was not easy for people with no experience and little capital of a quality kitchen in a space of 2x2, it was a model that was destined to fail.
https://doi.org/10.21676/23897848.2818
PDF (Español (España))
XML (Español (España))

References

Acosta, L. (9 de octubre de 2017). El circulo vicioso de la comida. Portafolio. Recuperado de http://blogs.portafolio.co/raddar/2017/10/09/circulo-vicioso-la-comida/.

Artuz, F. A. (11 de diciembre de 2016). Los 'Food Trucks' de Barranquilla crecen con sus dueños unidos. El Tiempo. Recuperado de http://www.eltiempo.com/colombia/barranquilla/negocio-de-food-trucks-esta-en-auge-en-barranquilla-43128

Barcelona Foodie Guide. (2015). Barcelona Foodie Guide. España, Barcelona: En Tendencias Foodies. Recuperado de: http://bcnfoodieguide.com/new/blog/origen-de-los-food-trucks-el-fenomeno-foodie-por-excelencia/

Cuevas, M. (2014). Los “food trucks”: un caso llamativo de emprendimiento en Colombia. Questionar: Investigación Específica, 2(1), 157-165. Recuperado de https://doi.org/10.29097/23461098.132

Díaz, A. (2015). Descubre la historia rodante del foodtruck. Sabrosía. Recuperado de https://www.sabrosia.com/2015/04/descubre-la-historia-rodante-del-foodtruck/

Dinero. (2016a, agosto). Los retos que generaron innovación en restaurantes bogotanos. Dinero. Recuperado de http://www.dinero.com/pais/articulo/los-dificiles-retos-de-tener-un-restaurante-y-un-food-truck-en-bogota/231375.

Dinero (2016b, diciembre). Comidas rápidas: Una industria con gran apetito. Dinero Recuperado de http://www.dinero.com/edicion-impresa/negocios/articulo/el-negocio-de-la-comida-rapida-en-colombia/240022.

Dinero (2016c, diciembre). La radiografía del mercado de comidas rápidas en Colombia. Dinero. Recuperado de http://www.dinero.com/edicion-impresa/negocios/articulo/como-es-el-mercado-de-comida-rapida-en-colombia/240021.

Garzón, D. (25 de julio de 2015). Monte un Food Truck con $60 millones y ventas diarias desde $300.000. La República. Recuperado de https://www.larepublica.co/ocio/monte-un-food-truck-con-60-millones-y-ventas-diarias-desde-300000-2281486

Gastronomia internacional. (2016). Food trucks, una buena opción para emprender. Colombia, Bogotá: Instituto de formación online. Recuperdo de https://gastronomicainternacional.com/articulos-culinarios/todos/food-trucks-una-buena-opcion-para-emprender

Ramírez, N. (2018). Los foodtrucks de Medellín ruedan hacía la normatividad. Revista La Barra, Edición 97. Recuperado de https://drive.google.com/file/d/1PFd0Y4tlZu44xqu7UJNqnNLl6jiyN76m/view

Mendoza, N. (30 de septiembre de 2017). 181 restaurantes cerraron en 20 meses. El Heraldo. Recuperado de https://www.elheraldo.co/barranquilla/181-restaurantes-cerraron-en-20-meses-segun-camcomercio-407545

Mouthón, L. (9 de septiembre de 2017). Sector gastronómico mueve ventas por $38 billones anuales. El Heraldo. Recuperado de https://www.elheraldo.co/economia/sector-gastronomico-mueve-ventas-por-38-billones-anuales-421296

Newman, J. (2018). El motor de la gastronomía nómada. Miami, Estados Unidos: LfeStyle. Recuperado de http://www.lifestylemiami.com/%E2%80%9Cfood-trucks%E2%80%9D-el-motor-de-la-%E2%80%9Cgastronomia-nomada%E2%80%9D/

Nielsen. (30 de enero de 2017). 38% de los colombianos come fuera de su hogar una o más veces a la semana. Bogotá, Colombia: Sala de Negocios Nielsen. Recuperado de http://www.nielsen.com/co/es/press-room/2017/38-por-ciento-de-los-colombianos-come-fuera-de-su-hogar-una-o-mas-veces-a-la-semana.html

Pastori. (14 de marzo de 2017). Emprendimiento sobre ruedas. El Heraldo. Recuperado de https://www.elheraldo.co/mas-negocios/emprendimiento-sobre-ruedas-336856

Pérez, A. (2015, octubre). Food trucks, la historia de los camiones de comidas. DiegoCoquillat. Recuperado de https://www.diegocoquillat.com/food-trucks-la-historia-de-los-camiones-de-comidas/

Rueda la Prensa (2018). Dinámica del sector gastronómico de barranquilla. Recuperado de

http://www.ruedalaprensa.com/index.php/noticias/noticias-3/economia/1787-dinamica-del-sector-gastronomico-de-barranquilla

Silva, H. (2017). Ambiente de comercio en Barranquilla: un bosquejo histórico de su desarrollo. Revista Pensamiento y Gestión, 42. Doi: http://dx.doi.org/10.14482/pege.42.10465

Villafranco, G. (26 de diciembre de 2014). Food Trucks, tendencia culinaria sobre ruedas. México: Forbes. Recuperado de https://www.forbes.com.mx/food-trucks-tendencia-culinaria-sobre-ruedas/

This journal provides an open access to its content, based on the principle of offering the public free access to research, helping to increase global knowledge exchange. Likewise, the printed version is freely accessible and has no associated costs per publication.

Downloads

Download data is not yet available.